Data de 1 martie este marcata in Romania de sarbatoarea Martisorului, un obicei specific inceputului de primavara. Acesta nu este doar un vestitor al innoirii naturii, ci este considerat si un simbol aducator de noroc si fericire. 

Traditia Martisorului se sarbatoreste diferit in diverse zone ale tarii. Multe persoane sunt obisnuite cu obiceiul ca, in perioada 1- 8 martie, barbatii sa ofere femeilor apropiate martisoare, insa in Bucovina cei care primesc martisoarele sunt barbatii. 

Vom impartasi cu tine, in continuare, care este istoria Martisorului si ce semnifica aceasta traditie.


Istoria Martisorului – cele mai cunoscute legende

De sarbatoarea Martisorului se leaga mai multe legende frumoase. Una dintre acestea spune ca simbolizeaza lupta dintre iarna si primavara. Se pare ca, in prima zi a lunii martie, Primavara a iesit sa se plimbe la marginea padurii. Acolo a observat ca un ghiocel rasarea de sub zapada si a hotarat sa il ajute, indepartand omatul si rupand ramurile spinoase in care se afla.


Iarna nu s-a lasat mai prejos si si-a chemat drept aliati vantul si gerul ca sa distruga floarea. Ghiocelul a inghetat, insa frumoasa Primavara l-a acoperit apoi cu mainile ei. In acest timp s-a ranit la un deget din cauza ramurilor spinoase aflate in jurul ghiocelului. Din degetul ei s-a prelins o picatura de sange fierbinte care a ajutat floarea sa reinvie. Astfel, Primavara a invins Iarna, iar culorile snurului martisorului pe care il stim astazi simbolizeaza sangele ei rosu pe zapada alba.


Alta legenda a Martisorului spune ca Soarele a coborat pe Pamant in chip de fata. Cand a vazut-o un zmeu atat de frumoasa, a rapit-o si a inchis-o in palatul lui. Odata ramas cerul fara soare, pasarile au incetat sa cante, copiii au uitat de joaca si veselie, si lumea intreaga a cazut in mahnire. Vazand ce se intampla fara Soare, un tanar curajos a pornit spre palatul zmeului sa elibereze preafrumoasa fata.


Baiatul a cautat palatul un an intreg, iar cand l-a gasit, a chemat zmeul la lupta dreapta. Tanarul a invins zmeul dupa o lupta grea si a eliberat fata. Aceasta s-a ridicat inapoi pe cer si a facut ce stia mai bine – sa lumineze si sa incalzeasca pamantul. Astfel, a sosit primavara si oamenii si-au recapatat din nou pofta de viata. Insa tanarul care biruise in lupta zacea in palatul zmeului si sangele i s-a scurs pe zapada, pana cand a ramas fara suflare. In locurile in care zapada s-a topit, au rasarit ghiocei, vestitori ai primaverii. Legenda spune ca de atunci oamenii cinstesc memoria tanarului curajos legand cu o ata doua flori: una alba, alta rosie. Culoarea rosie simbolizeaza dragostea catre frumos si aminteste de curajul tanarului, iar cea alba este a ghiocelului, care este prima floare a primaverii.

Un mit spune ca atunci cand Baba Dochia se afla cu turma de oi la pascut, a legat un fir de ata de o para gasita din intamplare pe islaz chiar in ziua de 1 martie. A devenit astfel prima persoana din istorie care a purtat un martisor la inceput de primavara. 


Care sunt adevaratele origini ale martisorului?

Toate legendele martisorului sunt frumoase, insa care este adevarata origine a acestui simbol primavaratic? Nu exista dovezi clare legate de originea acestui talisman, insa specialistii sunt de parere ca provine din vremurile daco-tracice, luand in considerare ca obiceiul de a oferi martisoare il iau si vecinii nostri bulgari. La ei se foloseste numele de martenite

Totodata, mai exista si credinta ca martisorul poate avea origini romane. Pe vremea Imperiului Roman, Anul Nou era celebrat pe 1 martie, in prima zi a primaverii. Romanii il celebrau pe Marte, zeul razboiului, de Anul Nou, iar de la numele lui Marte poate veni si “martisor”. Snurul alb-rosu poate insemna victoria si vitalitatea in aceasta situatie.

Cercetarile arheologice facute la Schela Cladovei, judetul mehedinti, au aratat ca martisoarele dateaza de acum cca. 8 000 ani. Inainte, acestea erau facute din pietre de rau vopsite in alb si rosu, insirate pe un snur. Amuletele erau purtate la gat atunci.

In ceea ce priveste traditiile legate de Martisor, cea mai populara spune ca, la sfarsitul lunii martie, acesta trebuie dat jos din piept sau de la incheietura mainii si prins intr-un pom inflorit. Se spune ca, daca iti pui o dorinta atunci cand legi martisorul in pom, se va indeplini. 


Desi este un obiect mic, martisorul chiar vesteste primavara si are puterea de a oferi un moment de fericire.