Cum ar fi ca in acest weekend frumos de toamna sa miroasa numai a dovleac copt in toate bucatariile din Cosmopolis? Noi spunem ca ar fi tare fain, dar poate putin probabil. 

Stim sigur, inca, ca dovleacul este un aliment sanatos si delicios, este o adevarata muza in bucatarie pe perioada toamnei. Cel mai des se foloseste in compozitia deserturilor, insa poate fi introdus cu succes si in alte tipuri de retete. Gustul si aroma lui unice il transforma intr-un ingredient inegalabil in domeniul culinar. 


Dincolo de faptul ca ne rasfata papilele gustative, dovleacul mai ofera o multime de beneficii organismului.
Acest aliment contine luteina, beta-caroten, vitaminele a, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E si K, zinc, sodiu, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, seleniu, mangan si fier.  Este bogat in proteine, fibre si reprezinta o sursa buna de acizi grasi esentiali Omega 3 si Omega 6. 


Consumul regulat de dovleac tine colesterolul sub control, regleaza glicemia, previne imbatranirea pielii si asigura rezultate bune in dietele de slabit.  In plus, dovleacul ajuta in perioadele stresante, cu oboseala cronica ori stari de anxietate. Si beneficiile nu se incheie aici! Acesta sustine sistemul imunitar, combate infectiile si stimuleaza regenerarea celulara, in special la nivelul ficatului. 


Te invitam sa incerci cateva retete cu dovleac numai bune de incercat in luna octombrie. 


Humus cu dovleac si rozmarin

Daca te numeri printre persoanele iubitoare de humus, cu siguranta te va cuceri aceasta reteta de toamna.

Ingrediente: o conserva de naut, 1-2 catei de usturoi,  2/3 cana de piure de dovleac, o lingura de sirop de artat ori de miere, doua linguri de ulei de masline, doua linguri de apa, o jumatate de lingurita de rozmarin proaspat (tocat marunt), sare dupa gust

Mod de preparare

Caleste usturoiul decojit cu ulei de masline si pune toate ingredientele intr-un blender ori intr-un robot de bucatarie. Mixeaza pana cand compozitia devine cremoasa. Mai adauga ulei si apa pentru a echilibra textura preparatului, astfel incat sa fie asa cum iti place tie. La final,  pune si rozmarinul tocat marunt.  


Serveste humusul de dovleac cu lipie, crackers, rondele de ovaz ori legume la gratar.


Briose cu dovleac

Pe langa placinte, tarte si strudele, mai poti prepara si alte deserturi apetisante cu dovleac. In aceasta toamna, nu ar trebui sa iti lipseasca de pe lista culinara o reteta de briose ecu dovleac extrem de simpla, care iti va iesi delicioasa si fara sa fii un expert in tainele gastronomice. 


Ingrediente: 5 linguri de faina, 3-4 linguri de zahar (mai poti sa ajustezi in functie de preferinte), 150 g de dovleac ras, 100 g de unt la temperatura camerei, 3 oua, o jumatate de lingurita de scortisoara, un varf de cutit de sare


Mod de preparare

Pentru inceput, sparge ouale si separa galbenusul de albus. Bate galbenusul cu putina sare, dupa care lasa-l deoparte, timp de 10 – 15 minute, si adauga apoi untul topit. Amesteca pana cand se obtine o compozitie omogena. 

Bate albusul impreuna cu zaharul pana cand obtii o spuma tare. Peste compozitia de galbenus adauga scortisoara, dovleacul ras si faina, amestecand pentru a evita formarea cocoloaselor. La final, toarna usor albusul.

Pune compozitia in forme de briose si introdu tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius. Briosele se coc 10 minute la 180 C si alte 6-8 minute la 170° C. 


Smoothie  cu dovleac, cacao si nuci

Cine a spus ca smoothie-urile pot fi savurate doar in sezonul cald?
Cu ajutorul dovleacului, vedeta acestui sezon, poti obtine o bautura sanatoasa, delicioasa si hranitoare.

Ai nevoie de: 150 ml de lapte de soia, o ceasca mai mare de dovleac maruntit, 1-2 linguri de sirop de artar, un varf de cutit de scortisoara, un varf de cutit de nucsoara, doua linguri de caco de calitate, doua nuci


Mod de preparare:  
in afara de cacao, pune restul ingredientelor in blender si amesteca-le pana cand se omogenizeaza. Pune jumatate din cantitatea de smoothie intr-un pahar si adauga cele doua linguri de cacao peste compozitia din blender. amesteca din nou ingredientele. toarn-o apoi peste cea din pahar, astfel incat sa obtii un efect vizual interesant. O poti aranja pe mai multe straturi ori poti amesteca usor compozitia astfel incat sa obtii o spirala. Presara nuci maruntite deasupra bauturii de dovleac. 


Adu aroma de toamna in bucataria ta cu ajutorul acestor retete cu dovleac delicioase si aromate!