Iubirea are prioritate mai mult ca oricand in luna februarie fiindca se sarbatoreste atat Valentine's Day, cat si Dragobetele romanesc. Se fac mai multe declaratii de dragoste ca de obicei, se ofera mai multe cadouri si se fac surprize si gesturi care mai de care mai romantice. Unele persoane aleg sa fie in ton cu sarbatoarea de peste Ocean, altele prefera varianta romaneasca. Indiferent in ce tabara te afli, a venit momentul sa afli daca este doar o coincidenta faptul ca cele doua sarbatori sunt in aceasta luna a anului.


Iata ce obiceiuri si traditii stau la baza celor doua sarbatori ale iubirii, dar si ce curiozitati se leaga de numele lor.


Valentine's Day: scurt istoric si traditii

Adevarata poveste a Sfantului Valentin, patronul iubirii celebrat pe 14 februarie, nu are la baza un erou indragostit nebuneste, asa cum ar putea crede multi. Acesta a fost un preot care slujea in Roma, in timpul domniei imparatului Claudius II, supranumit "Claudius cel Crud".

Claudiu cel Crud le interzicea soldaţilor sa se casatoreasca deoarece considera ca nu mai voiau sa plece la lupta din cauza atasamentului pe care il aveau fata de sotiile lor. Sfantul Valentin obisnuia sa organizeze, in secret, ceremonii de casatorie pentru tinerii crestini, care erau persecutati in acele vremuri, devenind astfel un protector al indragostitilor.

Preotul a fost prins in cele din urma si incarcerat. Dupa ce a fost torturat ca sa renunte la credinta lui, acesta a fost executat prin decapitare in anul 269. 


Inca o poveste legata de Ziua indragostitilor spune ca, initial, 14 februarie era ziua celibatarilor. Tinerele necasatorite se ascundeau pe ulitele intunecate ale satului lor, sperand ca vor fi gasite de barbati singuri. Cuplurile care se formau trebuiau sa se casatoreasca in acelasi an.

Multi spun ca aceasta sarbatoare vine de la americani, insa se pare ca britanicii au fost cei care au transformat ziua intr-un prilej de manifestare a iubirii. indragostitii isi trimiteau felicitari si isi ofereau buchete de flori si bomboane de ciocolata, asa cum se procedeaza si astazi.


Daca tot am pomenit de ciocolata, se spune ca prima cutie de bomboane de ciocolata, decorata special pentru Ziua indragostiţilor, a aparut la sfarsitul anilor 1800. Richard Cadbury, fiul lui John Cadbury, celebrul producator de ciocolata, este autorul ideii. Alta legenda vorbeste despre nasterea primului biletel de dragoste. Se spune ca Sfantul

Valentin s-a indragostit de Iulia, fata gardianului sau, Asterius. Ea era oarba si preotul a reusit, printr-o minune, sa ii redea vederea. Cum sfantul nu a putut sa fie fericit cu femeia iubita, a hotarat sa ii lase un mesaj de adio, care a fost semnat “Al tau Valentin”.

De atunci si pana in prezent, indragostitii din intreaga lume continua acest gest romantic.


Cateva superstitii adunate de prin lume7

De Ziua Indragostitilor, in epoca medievala, femeile mancau alimente bizare, care sa le ajute sa isi viseze ursitul.

>> in Evul Mediu, fetele si baietii trageau la sorti un nume dintr-un vas. Traditia spune ca trebuiau sa-l pastreze in maneca hainei o saptamana intreaga. 

>> Se spune ca daca zboara o vrabie pe deasupra ta de Ziua indragostitilor, te vei casatori cu un barbat sarac, insa vei fi fericita in casnicie. In schimb, daca vei vedea un sticlete, te vei marita cu un barbat foarte bogat.


Dragobetele – si sarbatoarea iubirii la romani are o poveste!

Pe 24 februarie se celebreaza Dragobetele, echivalentul romanesc al zilei Sfantului Valentin. Desi este mai putin cunoscuta si celebrata pe plaiuri mioritice, aceasta sarbatoare are traditii vechi si o simbolista aparte in cultura romaneasca.

Esti curios sa afli cate traditii si obiceiuri romanesti s-au tesut in jurul acestei sarbatori de-a lungul timpului?


La baza legendei lui Dragobete se afla o divinitate din mitologia tracica, asimilata cu Eros (in mitologia greaca) sau Cupidon (in mitologia romana). Mai exact, Dragobetele, fiul babei Dochia, era zeul dragostei si al bunei dispoziţii. in traditiile populare i se mai spunea si Navalnicul, fiind perceput ca un fecior frumos si iubaret, care le face pe tinerele fete sa-si piarda minţile. Cand a indraznit sa ii incurce cararile si Maicai Precista, el a fost transformat, drept pedeapsa, intr-o buruiana cunoscuta sub numele de Navalnic, care renaste in fiecare primavara.


Fiul Babei Dochia mai este cunoscut si ca nasul cosmic al pasarilor si al animalelor. Pe 24 februarie, pasarile isi gasesc perechea si isi fac impreuna cuiburi noi. Probabil de aici a fost imprumutata ideea logodnei intre indragostiti chiar in ziua de Dragobete. De asemenea, se mai obisnuia ca fetele si flacaii sa e intalneasca in faţa bisericii si sa plece sa caute prin paduri si lunci flori de primavara, fiind imbracati de sarbatoare. De altfel, cine participa la aceasta sarbatoare avea sa fie ferit de boli tot anul.  


Tot in lumea satului romanesc exista un obicei conform caruia fetele strangeau zapada netopita (zapada zanelor) de cu seara si foloseau apa topita pe parcursul anului pentru ritualuri de infrumuseţare si pentru diferite descantece de dragoste. Si oamenii mai in varsta respectau anumite obiceiuri cu ocazia Dragobetelui. Aveau mare grija de toate orataniile din ograda, dar si de pasarile cerului. in aceasta zi nu se sacrificau animale pentru ca astfel ar fi stricat rostul imperecherilor. 


La fel cum se intampla cu orice sarbatoare, exista si cateva superstitii legate de ziua de Dragobete. Una dintre ele spune ca barbatii nu au voie sa se certe sau sa supere femeile, deoarece vor avea ghinion in dragoste tot anul. si la fel ca in cazul Bobotezei, se spune ca fetele necasatorite isi pun busuioc sub perna pentru a-si visa alesul.


La capitolul diferente si asemanari intre cele doua sarbatori ale iubirii putem observa ca in centrul fiecareia se afla un personaj indragit. Pe de o parte este preotul Valentin, care a nesocotit ordinele imparatului roman Claudius si a oficializat casatorii, atragand astfel mania tiranului si necazul asupra lui. De cealalta parte se afla divinitatea de sorginte precrestina - Dragobetele, fiul Dochiei, un baiat neastamparat si dornic sa suceasca mintile fetelor.


Indiferent daca sarbatoresti sau nu ziua iubirii, fie ca este 14 sau 24 februarie, aminteste-ti ca persoana draga va aprecia un simplu „te iubesc” in orice zi.  

Si daca sunteti un tanar cuplu in cautarea unei locuinte, va invitam sa faceti o vizita si in Cosmopolis. In luna Februarie este Lichidare de Stoc la Apartamentele Finalizate

Preturile apartamentelor tip STUDIO cu 2 CAMERE incep de la 55.760 Euro + TVA! Intra si vezi toate ofertele!