Viata intr-un orasel mic prezinta de cele mai multe ori mai multe avantaje, decat dezavantaje.

Intr-un orasel mic, locuitorii sunt defapt parte dintr-o mare familie; intr-un orasel mic esti parte dintr-o comunitate, dintr-o mare familie, dar intr-un oras mare, esti doar un chip intr-o mare de oameni.

Avantajele sunt numeroase:

– Pentru a strabate orasul sau a ajunge dintr-o parte intr-alta, ai nevoie de numai cateva minute.

– Traficul este minim, spre inexistent. Prin urmare ca sa ajungi la supermarket nu trebuie sa astepti la semafor, sau nu trebuie sa astepti nu-stiu-cat ca sa se faca verde la trecerea de pietoni pentru a traversa strada catre gradinita celui mic.

– Toata lumea cunoaste pe toata lumea. Cu un pic de efort,aveti toate sansele sa ajungeti sa cunoasteti pe toata lumea in comunitate. Ca in orice, exista intr-adevar si o parte mai putin placuta in conceptul “toata lumea sa stie”  – acest lucru presupune ca trebuie te comporti intotdeauna impecabil, astfel incat sa nu auzi diverse comentarii pe la spate. Dar a te purta frumos, nu este chiar atat de rau pana la urma, nu?

– Toata lumea ajunge sa ajute pe altii. Atunci cand ninge foarte mult si e necesar a se deszapezi, ori ploua foarte tare si cantitatea de apa acumulata nu mai este preluata corespunzator de instalatiile pluviale, sau apare un caz social, ori pur si simplu probleme marunte care se ivesc in viata de zi cu zi a fiecaruia, toate sunt mult mai usor de gestionat atunci cand va aflati intr-un orasel mic in care toata lumea se cunoaste cu toata lumea, atunci cand faceti parte dintr-o comunitate in care toti au tendinta de a veni in ajutorul celorlalti.

– Cina la restaurant este mai mult ca o cina cu prietenii. Cand intri in restaurant, cunosti defapt pe toata lumea din restaurant. Problema poate aparea evident atunci cand un cuplu isi doreste poate o cina romantica in doi, iar restaurantul nu dispune de separeu 

– Mersul la magazin este intotdeauna un eveniment social. Plecati la cumparaturi cu o lista de 2 sau 3 produse, iar o ora mai tarziu cand va intaorceti acasa va dati seama ca a fost mai mult o iesire pentru socializare, intrucat v-ati oprit cu atatea persoane sa schimbati cateva vorbe incat mai mult au durat discutiile cu diversi cunoscuti, decat cumparaturile in sine.

– Oamenii din orasele mici sunt mai prietenosi decat oriunde. Copiii la randul lor leaga prietenii frumoase intre ei, au parteneri de joaca si mai ales un loc sigur de joaca in apropierea casei si intr-o comunitate pe care o cunosc si unde parintilor nu le este teama sa isi lase copilul nesupravegheat.

Cosmopolis reprezinta in esenta lui un orasel european modern, o comunitate din care iti va face cu siguranta placere sa faci parte!