Suntem in plina luna de concedii si tot ce ti-ai putea dori in weekend ar fi sa lenevesti de dimineata pana seara pe plaja, sa te balacesti in mare sau in piscina si sa uiti de griji si de stres. 

Daca esti unul din locuitorii din Cosmopolis, nu e neaparata nevoie sa dai o fuga pana la mare in fiecare weekend pentru a obtine si mentine un bronz frumos. Este de ajuns sa-ti iei costumul de baie, prosopul, lotiunea cu factor de protectie si in 2 minute, pe jos, ai ajuns la piscina! :) 

Avantajul in acest caz este ca poti profita de soare inca de la primele ore, atunci cand acesta este benefic. Corpul iti va multumi prin productia de vitamina D.
(PS: stiai ca deficitul de vitamina D poate duce la tulburari psihice, inclusiv depresie? Legatura dintre deficitul de vitamina D si depresie rezulta din rolul esential al vitaminei D in organism, indeosebi asupra dezvoltarii creierului, a sistemelor neuronale și a factorilor de protecție împotriva stresului oxidativ). 

Nu este recomandat sa evitam soarele, dar este benefic sa ne expunem intr-un mod cat mai sanatos (la orele indicate de specialisti si cu protectie adevata). 

Pe langa apa si balaceala, soare si beneficiile producerii de vitamina D, mai toate femeile isi doresc un bronz intens si de lunga durata. 

Sa vedem cum il putem obtine, astfel incat sa fie si un bronz sanatos. 

Mai intai, in functie de varsta si piele, iata ce lotiune de protectie este recomandata: 

 1. persoanele cu pielea alba, translucida, care se inrosesc imediat la contactul cu soarele (inclusiv copiii sub 14 ani) - obligatoriu factor de protectie 40 sau SPF 50;

2. adultii si copiii peste 14 ani cu pielea normala, nici prea deschisa, nici prea inchisa, care se bronzeaza, dar se si inrosesc usor - factor de protectie 30;

3. adultii si inclusiv copiii peste 14 ani, cu pielea maslinie, putin mai inchisa la culoare, care se bronzeaza usor si se inrosesc rar - factor de protectie 20.

!!! Bine de stiut inainte si dupa expunerea la soare: 

  • Lotiunea de protectia solara se aplica cu aproximativ o ora inainte de a merge la plaja si se reaplica la interval de 2-3 ore. 
  • Lotiunile CU FPS de 10 sau uleiurile de plaja se folosesc doar daca te-ai bronzat deja fara arsuri, si doar dimineata sau seara, cand soarele este bland! 
  • Cu uleiul de cocos sau cel de masine intr-adevar te vei bronza mai rapid, dar prin pelicula pe care o creeaza la suprafata pielii aceasta va fi deshidrata si risti sa faci o  arsura solara de toata frumusetea. 
  • Poti favoriza productia de melanina (substanta care este vinovata de aparitia bronzului) prin suplimente alimentare si alimente speciale. 
  • Fiecare persoana are un punct limita de bronzare, pe zi. Asta inseamna ca fizic, chiar daca a trecut peste cele 2-3-4 ore cand corpul poate produce melanina, bronzul, dupa aceasta perioada el nu mai poate produce acest pigment. 


In concluzie, cum obtinem un bronz frumos si sanatos? 

Prin expunerea progresiva la soare, prin alegerea unei lotiuni adecvate pentru tipul de piele si prin hidratarea intensiva. Dermatologii recomanda maxim 2-3 ore pe zi, dimineata sau dupa-amiaza, dupa orele cand soarele dogoare cu intesitate maxima.  

O vara frumoasa si sanatoasa va dorim! :)