Vrei sa renunti la chirie si sa investesti in propria locuinta?
Perfect!  Alege-ti viitoarea casa in functie de… SOARE!

Cati dintre noi oare suntem atenti la acest aspect atunci cand ne cautam cel mai bun apartament de pe piata sau cea mai frumoasa vila din oras? Citeste in continuare de ce e bine sa tii cont de acest aspect, dar si cateva avantaje si dezavantaje ale orientarii unui apartament spre Nord/Sud/Vest/Est.

Daca unii arhitecti ignora complet acest aspect, altii construiesc un intreg complex sau o casa strict in functie de cum patrund razele soarelui in locuinta. Mai mult decat o simpla sursa de lumina, razele soarelui pot aduce un plus de caldura in camin. De asemenea, tot razele soarelui pot degrada mai repede anumite materiale folosite in constructii, cum ar fi, de exemplu, lemnul netratat care se deschide la culoare.

Stiai ca….
soarele este mai jos pe cer iarna, in comparatie cu vara, iar asta permite construirea de blocuri/cladiri care sa capteze caldura in anotimul friguros si sa respinga caldura in timpul verii.

sunpath_cum sa alegi o casa in functie de soare

O casa/vila ideal orientata este cea in care axa principala, axa lunga a cladirii este de la est la vest. In acest caz, este de preferat ca peretii cu ferestre mari sa fie orientati spre soare.

Camerele cele mai utilizate – bucataria, livingul – ar trebui sa fie puse pe partea casei orientata spre soare. Camerele cele mai putin utilizate (garaj, spalatorie, camara), ar trebui proiectate pe lateralul casei.  Daca sunt izolate corespunzator, acestea pot asigura o protectie termica suplimentara a locuintei.

Un bun exemplu in acest sens este si vila aflata la Promotie in aceasta saptamana.  Are livingul si 2 dormitoare orientate catre Est si bucataria si un dormitor spre Vest. Iata, asadar, o vila ideal pozitionata Est – Vest. Programeaza o vizionare (prin completarea formularului Afla detalii din dreapta site-ului) si hai sa o vezi!

Un alt exemplu bun sunt casele solare, construite cu zone mari de sticla inclinate spre sud, special concepute pentru a prinde fiecare raza de soare, indiferent ca e iarna sau vara. Sticla inclinata maximizeaza retinerea caldurii in timpul lunilor de iarna. Vara in schimb, pentru o casa orientata spre sud, razele soarelui vor depasi ferstrele (sa nu uitam ca vara soarele este mai sus pe cer), si iata cum putem folosi natura in avantajul nostru si sa reducem acumularea de caldura.
In cele mai multe cazuri, insa, suntem pusi in situatia de a alege un apartament intr-un bloc deja construit. Ce poti face in acest caz? Sa vizionezi apartamentul in doua momente diferite ale zilei si sa fii atent la cum patrunde lumina in mod natural in viitoarea ta locuinta.

Orientativ, ai mai jos cateva avantaje si dezavantaje ale pozitionarii unui apartament.

Avantaje si dezavantaje ale apartamentelor / vilelor orientate spre NORD:
  casele nu sunt lovite direct de lumina, astfel devenind putin mai racoroase, dar si mai intunecate.
 daca sunt alte cladiri in jur care sa umbreasca sau pomi inalti, o sa ai si mai putina lumina naturala in casa.
+  chiar daca apartamentul e orientat spre Nord, daca sunt ferestre pe toata suprafata camerei, vei avea mult mai multa lumina decat daca locuinta ar fi orientata spre sud (geam de 1 m inaltime)
+ /- din punct de vedere al caldurii: costurile de intretinere pe timp de iarna vor fi putin mai ridicate decat in anotimpul cald, pentru ca soarele nu bate direct in apartament;  pe de alta parte, vara nu va fi un neplacut sa stai in casa.

Avantaje si dezavantaje ale apartamentelor / vilelor orientate spre SUD:
 luminozitatea este influentata foarte mult de marimea ferestrelor si a “obstacolelor” din fata blocului (pomi, alte cladiri).
+ lumina soarelui bate direct in casa, iar acest lucru poate fi privit ca un mare plus de multi dintre noi;
 vara, insa, lumina directa si constanta dupa orele amiezii ar putea deveni foarte neplacuta, mai ales in orasele cum e Bucurestiul;
 daca trebuie sa lucrezi la calculator, va fi destul de dificil cu lumina care bate direct in casa,
 In privinta caldurii, orientarea spre sud face ca apartamentul sa fie aproape “nelocuibil” pe timpul verii; dar e putin mai calduros pe timp de iarna;

Avantaje si dezavantaje ale apartamentelor / vilelor orientate spre VEST:
 vei avea parte de soare in timpul serii,
 cel mai mare dezavantaj este daca dormitoarele sunt si ele spre vest: in acest caz se vor incinge seara, iar caldura va persista pana noaptea tarziu,
+ daca ai un aer conditionat bun, puternic, nu vei avea probleme cu caldura, dar si factura va fi pe masura in timpul verii.
+ primavara si toamna caldura se mentine mai bine in interior.

Avantaje si dezavantaje ale apartamentelor / vilelor orientate spre Est:
+ vei avea parte de lumina directa a soarelui in prima parte a zilei, pana in amiaza;
+ vara nu vei suferi de caldura, locuinta ta nu se va transforma intr-un „cuptor”.
 nu ai lumina directa in a doua partea a zilei, iar locuinta poate parea putin intunecata

In orice situatie sunt plusuri si minusuri, dar important e sa-ti dai seama care sunt plusurile fara de care nu poti sa stai si sa alegi un apartament in functie de ce moment al zilei vrei sa fie mai mult/mai putin luminat.

Pe scurt: soarele rasare la est si apune la vest, daca vrei lumina in prima parte a zilei, pana in amiaza, alege un apartament orientat catre est. Daca iti doresti lumina in partea a doua a zilei, alege unul orientat catre vest. Si vizioneaza viitoarea ta locuinta in cel putin doua momente diferite ale zilei.

Te asteptam si in Complexul Cosmopolis, desemnat Cel Mai Bun Complex Rezidential din Bucuresti, sa vezi oferta de locuinte disponibile si sa-ti alegi un apartament sau o vila pe placul tau, perfect orientata catre soare.