In fiecare an, pe data de 9 Martie, sarbatorim Sfintii 40 de Mucenici. Ce inseamna asta?
Hai sa descifram impreuna misterul celor 44 de pahare de vin si semnificata acestei sarbatori. 

Povestea spune ca cei 40 de Sfinti Mucenici erau soldati crestini in Legiunea a XII-a Fulminata din Armeia, pe vremea imparatului Licinus (308 -324). Afland despre credinta crestina a soldatilor, guvernatorul Armeniei, Agricolae, a vrut sa-i sileasca sa se inchine idolilor. Acestia au refuzat si timp de 8 zile au fost intemnitati si batuti cu pietre. Uimit de rezistenta lor, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei. Apa lacului, insa, s-a incalzit, a topit gheata si 40 de cununi stralucitoare au fost pogorate asupra mucenicilor. Chiar daca au fost scosi vii din lac, li s-au zdrobit  fluierele picioarelor si au fost lasati sa-si dea sufletele. (sursa poveste: crestinortodox.ro)  Sarbatoarea celor 40 de Mucenici din Sevastia ce se suprapune cu inceperea anului agricol. 

Ai putea sa te intrebi: pana la urma, daca au fost 40 de Mucenici, de ce se beau 44 de pahare de vin? 

Dupa traditia crestina, sfintii au fost 40.
Dar dupa cea geto-daca au fost 44, adica tot atatea zile cat sunt din 9 martie pana in 23 aprilie, cand este sarbatorit Sfantul Mare Mucenic Gheorghe. 

Vinul simbolizeaza sangele varsat de Sfintii Mucenici. Chiar daca nu poti bea 44 de pahare, iti recomandam sa bei chiar si un singur pahar. Daca esti unul din locuitorii din Cosmopolis, te asteptam la Crama "La Musat"  sa alegi vinul rosu preferat sau sa mergi pe recomandarile noastre.  Sau vino la unul din cele doua supermarketuri din Complex, sa alegi o sticla de vin rosu. 

Traditiile populare ne mai spun ca, in aceasta zi sa nu fim suparati si sa uitam de orice dusmanie purtata celor care ne-au facut rau.  

Pe langa paharele de vin, azi se prepara si mucenici in forma cifrei 8, ce se fierb in apa indulcita cu miere si peste care se presara nuca si scortisoara.  Modalitatea de preparare a mucenicilor difera in diversele zone ale tarii, asa ca te invitam sa ne spui mai jos, care este reteta ta preferata de mucenici! 
Si nu uita de paharul (paharele) de vin rosu!