Pandemia de coronavirus a împins autoritățile să închidă grădinițele și școlile, astfel că mulți părinți s-au văzut nevoiți să ocupe timpul copiilor cu tot felul de activități cât mai plăcute. Cum locurile de joacă și alte zone aglomerate nu sunt deloc aliați buni în acest caz, fiindcă pot duce la răspândirea noului virus, suntem nevoiți să stăm în casă mai mult decât de obicei. 


Dar această regulă de prevenție este imposibilă când ai un copil plin de energie, care se plictisește repede și care are mereu nevoie de ceva care să îi atragă atenția. Poate fi o adevărată provocare pentru părinți să îi țină pe cei mici ocupați și distrați în această perioadă. 


Ca să nu vă plictisiți în timpul pe care îl petreceți în casă, am realizat o listă cu câteva activități interesante și atractive atât pentru pitici, cât și pentru părinți.


1. Tur virtual al muzeelor preferate din România

Izolarea pricinuită din cauza coronavirusului nu trebuie să te țină departe de muzeele preferate. Pe cimec.ro ai la dispoziție o listă bogată cu mai multe muzee din Capitală și alte orașe din România. Veți putea să admirați în familie atât exteriorul clădirilor, cât și panoramele pentru fiecare sală. Deși am văzut muzeele și în realitate, pe noi ne-au cucerit și tururile virtuale de la Muzeul Țăranului Român, Muzeul Satului, Muzeul Antipa, Muzeul Căilor Ferate, Muzeul Aviației, Casa memorială „Ion Creangă” din Humulești și multe altele. Dacă activitatea îi stârnește curiozitatea celui mic și chiar îi dă dependență, poți continua cu o listă de muzee din străinătate. Dacă nu, păstrează-le doar pentru tine și partenerul tău, în timp ce vă gândiți care vor fi următoarele voastre destinații de vacanță. Pentru că veți ajunge cu siguranță să vă faceți din nou astfel de planuri.2. Activități pentru copii în stilul NASA 

În sprijinul copiilor și al părinților vine și NASA care pune la dispoziție un website cu o colecție bogată de puzzle-uri, cărți de colorat, labirinturi și tot felul de jocuri educative. Toate activitățile propuse sunt numai bune pentru alungarea plictiselii și consumarea energiei debordante cu care ne surprind zilnic cei mici. 


3. Jocuri pentru învățarea mai ușoară a geografiei


Îți este teamă că cel mic va rămâne în urmă cu materia de la școală și că va uita și ceea ce a învățaț? Pune-l să își testeze abilitățile și să își îmbogățească cunoștințele prin jocuri care îl vor ajuta să învețe mai ușor geografia, de exemplu. Poate învăța județele, râurile și unitățile de relief ale României, dar și capitalele europene, insulele, peninsulele și alte informații interesante.


4. Dă startul activităților creative


Nu te speria de faptul că trebuie să îl ții pe cel mic toată ziua în casă, ci profită de faptul că ai mai mult timp liber pentru a da startul unor activități creative cum n-ai mai făcut niciodată. Nu numai că îl vei ține ocupat pe cel mic, dar și tu te vei distra de minune în familie. Vă puteți juca cu plastilină, puteți să faceți decorațiuni de primăvară, pentru masa de Paște și multe alte tehnici creative. Folosiți semințe, boabe de fasole, paste, lipici, acuarele și diferite elemente din natură pentru a crea tablouri și a scorni povești minunate. Găsiți mai multe activități care vă pun îndemânarea la încercare și vă stimulează imaginația pe creatissimo.ro.


5. Învățați un stil de dans împreună 

Mișcarea este importantă, mai ales în această perioadă în care petrecem mai mult timp în casă. Cei mici nu vor fi foarte atrași de yoga, pilates și de exercițiile fitness, însă părinții le pot stârni curiozitatea cu un stil de dans diferit. Pe youtube sunt o mulțime de videoclipuri care prezintă dansuri atât pentru începători, cât și pentru cei mai avansați. Rock’n roll, salsa, cha cha, rumba, dansul oriental din buric și altele vor stârni amuzamentul celor mici, dar și al celor mari.


6. Mizați pe aplicațiile online educative

Ne distrăm, dar mai și învățăm!
Chiar dacă cei mici vor fi mai atrași de distracție decât de învățat, totuși nu trebuie să încurajezi această atitudine întreaga zi. Este important ca ei să nu abandoneze lecțiile. Puteți apela la diferite aplicații și platforme online educative care să îi ajute pe cei mici să progreseze. Pe digitaledu.ro, digitaliada.ro, mykoolio.com, kidibot.ro și alte site-uri asemănătoare veți găsi o mulțime de activități educaționale.


7. Învățați o limbă străină 


Dacă până acum nu exista timp suficient pentru tine ori cel mic pentru a învăța o limbă străină, profită de orele libere pe care le ai în plus pe zi. Mai multe școli de limbi străine s-au mutat în mediul online în această perioadă, așa că le poți contacta pentru a-ți oferi mai multe informații. Ori poți opta pentru site-urile și aplicațiile care îți permit gratuit să îți îmbunătățești nivelul unei limbi străine. 


8. Spectacol de operă pentru copii 

Alte activități care le vor ocupa timpul într-un mod frumos celor mici sunt spectacolele de operă speciale pentru copii. Poveștile preferate sunt puse în scenă și adaptate unui nou scenariu mai atractiv. Nouă ne-a plăcut mult prima parte a spectacolului de operă „Cenușăreasa”, pe care vă invităm să îl urmăriți AICI. 


Știm că și părinții au nevoie de activități în această perioadă, așa că vă propunem să vă bucurați de programul realizat de Metropolitan Opera. Vor fi transmise online, gratuit, spectacole din ultimii 14 ani, așa cum sunt „Carmen”, de Bizet, „La Bohème”, de Puccini, şi „La Traviata”, de Verdi, dar și alte opere încântătoare. Metropolitan Opera a iniţiat programul „Nightly Met Opera Streams” pentru a oferi publicului acces la spectacole de operă. Streamingul va fi gratuit şi va începe, în fiecare seară, de la ora 19.30. Fiecare spectacol va fi disponibil online timp de 20 de ore. Puteți urmări programul primei săptămâni AICI. 


Copiii se pot simți frustrați în această perioadă pentru că au mai puțină libertate, nu pot ieși afară și nu se pot întâlni cu prietenii lor, așa că aceste activități îi vor ajuta să treacă mai ușor peste aceasta perioada.

Mai mult de atât, aceste activitati pot fi o ușurare și pentru părinți, care se pot inspira din ele pentru a-și umple gândurile cu activități mai frumoase și mai relaxante.