Copiii sunt cunoscuti pentru ca isi schimba gusturile personale de la minut la minut. Aceasta nu ar fi tocmai o problema – totul face parte din “distractia” de a creste un copil. Totusi, atunci cand vine vorba de timpul necesar pentru a decora camerele lor, astfel incat in mod constant sa reactualizam ambientul pentru a reflecta aceste gusturi in continua schimbare, acest lucru poate deveni obositor. Asta ca sa nu mai vorbim de costurile pe care aceste schimbari le presupune.

Asadar, cum ar trebui sa procedam atunci cand proiectam un dormitor in care copilul vostru va creste, dar care sa exprime in continuarea personalitatea acestuia? Iata in continuare cateva sfaturi practice:

Investeste in mobilier rezistent in timp

Cand aveti un copilas mic, este usor sa fiti luat de val vazand toate produsele specifice pentru bebelusi si sa vreti sa le cumparati pe toate. Cu toate acestea, trebuie sa fiti constienti ca utilitatea acestor piese se deruleaza pe o perioada extrem de scurta. Odata ce copilul ajunge la varsta de 2-3 ani, ele vor deveni prea juvenile si veti fi nevoit sa faceti din nou vizita la magazin.

Indicat ar fi sa va hotarati de la inceput asupra unui mobilier pe care l-ati putea pastra in casa pentru anii care vor veni. De exemplu, mai degraba decat sa cumparati un dulap pe dimensiunile unui copil, alegeti unul in care hainele copilului sa incapa si atunci cand acesta va creste. Daca aveti suficient spatiu, investiti intr-un pat dublu sau extensibil ce poate servi si pentru a fi util si atunci cand aveti oaspetii care va viziteaza.

Alegeti un mobilier multifunctional:

Mobilierul tip “transformer” este ideal, mai ales atunci cand va trebui sa amenajati o camera ce a apartinut unui bebelus, si trebuie sa o transformati intr-una potrivita pentru un copil mai maricel. Ganditi-va la varianta de pat care se poate tarnsforma din patut de bebelus, prin coborarea si adaugarea unei saltele suplimentare, devenind un pat de copil scolar. Totodata patul este bine sa aiba cat mai multe spatii de depozitare pentru ca utilitatea sa sa fie cat mai mare. Totodata masa de infasat poate fi achizitionata in varianta in care acesata poate fi utilizata mai tarziu ca masa normala sau ca birou pentru copilul mai mare.

Optati pentru elemente costisitoare cu design neutru

In orice proiect de design, exista cateva elemente care trebuie sa treaca testul timpului – covoare, piese de mobilier, culoarea peretilor. In loc de a folosi aceste lucruri pentru a face o declaratie – cum ar fi vopsirea peretilor camerei unui copil in roz pastel sau albastru – alegeți o culoare clasica, calda si primitoare.

Considerati pretul de achizitie al bunurilor ca o regula buna de urmat in achizitionarea elementelor de design: in cazul elementelor pe care ati platit o suma semnificativa de bani, asigurați-va ca acestea nu se vor demoda intr-un interval scurt de timp, iar ca elemente de décor optati pentru obiectele putin costisitoare pe care le puteti inlocui imediat atunci cand nu mai sunt adecvate varstei sau gusturilor celui mic.

Adauga personalitate cu accesorii

Desigur, camera copilului nu ar trebui sa fie lipsita de personalitate, anosta si plictisitoare. Camera copilului este propriul sau spatiu si acesta ar trebui sa fie incurajat sa-l foloseasca pentru a exprima cine este el cu adevarat.  Asigurati-va numai ca acele accente de personalitate  sunt date de elemente ce pot fi usor si necostisitor schimbate. Acestea pot fi covoare, perne, tablouri, postere, stickere, etc. In plus, ii puteti permite sa pastreze o dezordine la un nivel minim, care ii confera sentimental celui mic ca poate face alegerile sale personale, ca poate aranja lucrurile in felul sau, ca este implicat direct in procesul de aranjare a camerei sale.

Pastrati copilul implicat

Camera copilului este zona in care acesta va petrece cea mai mare parte a timpului, asa ca este important ca el se simta ca acasa in spatial respectiv. Copiii trebuie sa fie constienti ca in timp ce camerele lor sunt propriul spațiu, acestea sunt, de asemenea, parte din casa, ca un intreg. Iar copilul cu cat se va simti mai legat de spatiul in care traieste, cu atat va avea mai multa grija si va fi mai implicat in intretinerea acestuia.

Concluzionand, copiii sunt intr-adevar schimbatori. iar lucrul acesta poate devein costisitor si consumator de mult timp si multa energie. Insa respectand anumite reguli pe care vi le stabiliti, puteti face alegeri bune pentru toata lumea, care respecta totodata si personalitatea unica a copilului vostru, acest aspect fiind defapt cel mai important.