21 ianuarie 2020, Metrorex anunta: Aurel Vlaicu, cea mai aglomerată stație de metrou. Traficul a crescut cu 3% in ultimii 6 ani.  Pe scurt: 350.000 de oameni lucreaza in Pipera, si am ajuns de la 173 la 177 de milioane de calatori. Pare mica schimbarea?  Te provocam sa ajungi la metrou la Unirii intre orele 8 - 8:30 dimineata si sa ne spui in al catelea metrou reusesti sa te urci. 

In aceste conditii, Bucurestiul si utilizarea metroului ca mijloc de transport in comun, nu este cea mai comoda varianta. Traficul infernal, poluarea, aglomeratia, vegetatia pe cale de disparitie, sunt numai cateva dintre aspectele negative ce caracterizeaza acest oras.

Gandul de “a face naveta” in fiecare zi intre casa si locul de munca este cu adevarat descurajant? 

Uneori poate fi. Dar gandeste si din alta perspectiva. Daca aceasta distanta este mai mica si daca ti-ar ramane mai mult timp pentru cei dragi? 

Exista multe situatii in care este mult mai usor sa iesim din Bucuresti, decat sa il traversam. Asadar, inainte de a lua o decizie in acest sens, este bine sa avem in vedere si acest aspect.

Poate unii vor spune ca nu este prea economic sa parcurgem zilnic distante mai mari. Pe de alta parte, nu se ia in calcul consumul unui autoturism care circula in traficul din Bucuresti si consumul mult mai mic al acestuia cand circula in afara orasului, cu o viteza constanta.


Un  alt aspect neplacut al traiului in Bucuresti este lipsa locurilor de parcare. Cati dintre voi, chiar daca detineti un loc platit nu v-ati gasit locul ocupat, sau masina zgariata dimineata de un vecin grabit sa plece mai repede la munca, din cauza dimensiunilor extrem de reduse ale spatiului pe care fiecare trebuie sa isi “inghesuie” propria masina?


Un alt avantaj este faptul ca in general in suburbii,  proiectele sunt de cele mai multe ori noi. Iar spre deosebire de apartamentele din Bucuresti – de cele mai multe ori meschine, cu incaperi mici, inaltimi de nivel joase – tendinta actuala este de a oferi spatii aerisite, generoase.


Asadar, cel mai important aspect este dimensiunea casei pe care o doriti. Este clar ca o casa in metropola este cu mult mai scumpa decat una in suburbii. Asadar alternativa pentru un apartament in oras poate fi o casa generoasa si curte unde puteti beneficia de spatiu pentru gratar, gradinita de flori, loc de joaca pentru copil sau orice alte preferinte are fiecare, ori un apartament generos cu o terasa frumoasa intr-un complex rezidential.


Astfel scapam si de deranjanta problema a lipsei de intimidate pe care fiecare locuitor in apartament o resimte din pricina peretilor slab izolati fonic. 


Multi parinti sunt retinuti in special atunci cand vine vorba de educatia copiilor. Nu se ia insa in calcul ca cele mai bune scoli si gradinite, este drept particulare, sunt defapt localizate in suburbiile Bucurestiului. Iar pentru cei care totusi prefera scolile bucurestene, exista aceleasi optiuni de transport ca si pentru parinti. Se poate opta pentru o varianta de gradinita/scoala si after school aflate in drumul parintilor, iar pentru cei mai mari, transportul in comun.

Ceea ce insa trebuie avut in vedere in primul rand, este calitatea vietii pe care propria locuinta ti-o ofera. Pana la urma indiferent cat timp pierzi in trafic, indiferent cat de departe este, atunci cand ajungi acasa si te relaxezi intr-un leagan, respirand aer curat, pregatind un gratar afara sau pur si simplu jucand fotbal cu cel mic, este cu siguranta mult mai placut decat starea de somnolenta pe canapeaua din sufragerie, in fata televizorului, urmarind stirile. Pana la urma, jumatatea de ora care poate am pierdut-o in plus pe traseu, va compensa prin calitatea timpului petrecut acasa.

Nu va vom spune noi care este cea mai buna solutie. Dar e usor de inteles de ce multi bucuresteni aleg sa se mute cat mai departe de centru, chiar in afara Bucurestiului.  

Daca esti unul din cei ce lucreaza in zona Pipera, poate ar fi bine sa iei in considerare sa schimbi traiul in Bucuresti cu o locuinta in Cosmopolis, la 20 de minute cu masina de zona de birouri.