Simbol la primaverii si al revenirii la viata, martisorul aduce optimist si credinta, iar celor care il poarta le aduce noroc si fericire. 

Povestea martisorului incepe in vremuri demult apuse cand la origine acesta a fost un simplu banut. O moneda de argint sau aur care a fost atasat unui snur creat simplu din doua fire rasucite: unul rosu (sau negru) si unul alb. 

Simbolistica din spatele celor doua snururi se refera la lupta dintre viata si moarte, lupta sanatatii impotriva bolii, iar martisorul era purtat de persoanele sensibile, predispuse la boli. 

De la banut la pietre de rau vopsite pana la obiecte din lemn sau din ceramica, forma martisorului s-a schimbat extrem de mult, ajungand pana la modele amuzante sau lipsite de orice simbolistica.  

Originea cuvantului martisor o gasim in limba latina si se leaga de denumirea lunii martie. Conform calendarului roman, 1 martie echivala cu sarbatoarea "Matronalia" si cu serbarile zeului Marte ce stapanea fortele naturii, ale primaverii si ale agriculturii. 

Si daca aveai nevoie de o scuza, iti spunem noi: de 1 Martie preferabil sa nu faci treaba in gospodarie (fara spalat si maturat; singurele activitati acceptate fiind pregatirea merindelor). Daca este incalcata regula, superstitia spune ca Baba Dochia va trimite gerul inapoi!  

Speram ca ati avut un inceput de Martie minunat, cu multe flori, ciocolata si martisoare frumoase si cat mai originale! :) 

Si apropo de martisoare, cel mai vechi martisor din Romania dateaza din 1879 si are forma unei inimi din argint! 


Acest martisor minunat apartine lui Iustin Zegrea, colectionar si anticar din Bucuresti.