Reteta TORT cu Mousse de Ciocolata, Mousse de Zmeura si Jeleu de Zmeura

Azi v-am pregatit o surpriza dulce de la Diana Bria, locuitoarea noastra din Cosmopolis, pe care o veti gasi in curand cu propriul laborator de cofetarie in Strip Mall-ul din Complex!

Incearca si tu reteta oferita de Diana Bria:
Tort cu Mousse de ciocolata, mousse de zmeura si jeleu de zmeura

13872679_316037132069977_3976477646309734860_n

Pare o reteta complicata, dar cu putina rabdarea (dureaza destul de mult pana e gata in forma finala) si cu putina indemanare, o sa-ti iasa un super tort cu care o sa-ti uimesti musafirii.

Iata etapele de preparare a prajiturii, ca sa stii ce te asteapta:

1. Se coace blatul si se lasa la racit
2. Se face jeleul si se pune la congelator
3. Se face compozitia pentru mousse-uri (ciocolata si zmeura) si se lasa la racit
4. Se bate frisca
5. Se incorporeaza frisca in compozitia pentru mousseul de zmeura
6. Se pune la congelator prima parte a prajiturii – primul blat + mousseul de zmeura
7. Se incorporeaza frisca in compozitia pentru mousse de ciocolata
8. Se pune al doilea blat si mousse-ul de ciocolata
9. Se face glasajul si se decoreaza tortul
10. Se lasa la racit si se serveste alaturi de cei dragi!

Dar sa o luam pas cu pas. Mai intai, hai sa vedem ce ingrediente sunt necesare:

Igrediente blat :

– 133 gr oua (2 oua jumate )
– 100 gr zahar
– 65 gr faina
– 15 gr unt topit si racit sau 15 gr ulei
– 15 gr amidon de porumb
– un praf sare

Ingrediente mousse de zmeura : 

– 200 grame zmeura
– 15 gr suc de lamaie
– 83 gr zahar
–  6 grame gelatina foi
– 250 grame smantana pentru frisca

 

 Ingrediente mousse de ciocolata ( ciocolata cu lapte sau neagra dupa preferinte , la cea neagra se pune cu 15% mai multa frisca )

– 166 gr ciocolata cu lapte 30-40% cacao
– 4.5 grame gelatima foi
– 133 gr lapte 3.5% grasime
– 300 grame smantana pentru frisca

 

Ingrediente jeleu de zmeura:

– 150 grame zmeura
– 40 grame zahar
– 3 grame gelatina foi

Mod de preparare BLAT:

1. Se pregateste o forma de metal pt. tort cu diametrul intre 18-22 cm. Nu se unge cu unt, se pune doar hartie de copt pe fund.  Se preincalzeste cuptorul la 200 gr.

2. Se spumeaza la mixer ouale cu zaharul pana se deschid la culoare si devin ca o crema , dureaza minim 10-15 min in functie de puterea mixerului.
3. Se amesteca faina cu amidonul si sarea si se adauga in bolul in care s-au spumat ouale.

4. Cu miscari de jos in sus cu un tel pana se incorporeaza faina.  Se adauga apoi untul se amesteca pana la incorporare.

5. Se pune compozitia in forma , se coace aprox 15 min , sau pana cand scobitoarea iese curata. se lasa la racit, apoi se scoate din forma cu ajutorul unui cutit.

 

Mousse de zmeura

1. Se pun foile de gelatina la inmuiat in apa foarte rece.

2. Se pune pe foc mediu zmeura , sucul de lamaie si zaharul.  Dupa ce au dat intr-un clocot si s-a inmuiat zmeura , se bleduiesc cu un blender de mana pana se fac piure.

3. Se trece piure-ul printr-o sita.

4. Se stoarce gelatina hidratata in maini si se amesteca in aceasta compozitie pana se dizolva si se lasa la racit.

 

Mousse de ciocolata cu lapte :

1. Se pun foile de gelatina la hidratat in apa foarte rece, iar ciocolata ( rupta bucati) se pune intr-un bol incapator.

2. Se pune laptele la fiert, iar cand acesta da in clocot se ia si se toarna peste ciocolata.

3. Se stoarce gelatina in mana si se pune in bol , se amesteca cu un tel rapid pana se topeste ciocolata si gelatina si devine o compozitie lichida. Se lasa la racit.

 

Jeleu de zmeura :

1. Se pune zmeura pe foc  si se gateste 5-10 minute pana se inmoaie.

2. Se trece zmeura printr-o sita pentru a inlatura semintele, apoi se combina cu gelatina hidratata in prealabil in apa foarte rece.

3. Se toarna amestecul intr-un vas tapetat cu folie alimentara si se da la congelator pentru 15 minute.

 

Pentru Glasaj ai nevoie de:

– 150 gr smantana pt frisca
– 150 gr ciocolata
– o foaie de gelatina hidratata
– 10 gr unt topit

 

1. Se pune ciocolata intr-un bol mediu , se da in clocot smantana pt frisca , se toarna peste ciocolata si se stoarce gelatina peste ciocolata.

2. Se amesteca cu o spatula de silicon din centru catre margini pana se topeste.
3. La final se adauga untul si se omogenizeaza.
4. Se lasa la racit pana ajunge la aproximativ 35 de grade.
Frisca

Se bate cantitatea totala de frisca , pana se intareste si se pastreaza la rece.

Montaj  Prajitura

1. Se taie blatul in doua  si se pune intr-o forma de tort o jumatate.

2. Mousseul de  zmeura –  se amesteca 4 linguri de frisca cu piure-ul pana le leaga.

Daca piure-ul a devenit gelatinos se amesteca cu putere cu un tel pana devine moale, apoi se pun cele 4 liguri de frisca. Se omogenizeaza.
Se pune si restul de frisca ( 225 gr ) si se amesteca de jos in sus, din centru catre exterior cu un tel pana devine cremos. Se pune peste blat in forma. Se pun bucati de zmeura in compozitie adanc.

3. Se baga la congelator 30 min. apoi se face mousse-ul de ciocolata ( in tot timpul acesta frisca sta la frigider).

Dupa cele 30 min se face si mousse-ul de ciocolata pe acelasi principiu. 4 linguri frisca , omogenizare . apoi restul de frisca (280 gr ) miscari de jos in sus.

4. Se pune celalalt blat peste mousse-ul de zmeura.  

Se se toarna restul de mousse de ciocolata, se rup bucatele de jeleu de zmeura si se adauga in mousse impingand un pic cu degetele sa nu ramana la suprafata, se niveleaza sa fie drept. se lasa la congelator minim 6 h, pana  se intareste.

Dupa ce s-a intarit beton , se incalzeste o bucata de material, carpa de bucatarie cu apa fiebinte , se pune pe marginile formei apoi se desface forma sau se ridica daca nu este detasabila , si se trece o lama lunga de cutit sau o spatula sub fund ca sa se dezlipeasca.
Se pune pe un gratar tortul.

5. Se toarna glasajul incepand cu marginile si terminand cu centrul. Daca nu s-a acoperit perfect se repeta operatiunea. Se decoraza dupa preferinte.

Se lasa la frigider pentru 3-4 ore inainte de servire.

Pofta Buna!  

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *