A aparut saptamana asta un studiu realizat de cercetatori scotieni, care aduce informatii noi despre stimulii la care reactioneaza creierul. Se stie de mult timp ca imaginile si situatiile relaxante au un efect benefic in reducerea nivelului de hormoni ai stresului, insa este pentru prima oara cand se dovedeste stiintific legatura intre locuitul in natura si nivelul redus de stres din organism.

Rezultatele acestui studiu au fost rapid preluate de publicatiile de sanatate, dar si de cele turistice si imobiliare. Cum asa? Ei bine, studiul leaga situatii specifice al relatiei om-natura de scaderea stresului.

Locuitul intr-o zona cu peisaj natural, cu verdeata, copaci si alei a fost stabilit ca un prim factor al rvindecarii de stres, odata cu plimbarile in zone de natura (parc, padure, lac) si cu ocupatul de gradinarit. Cei care au acces la peisaje naturale in locuinta lor, sau/si pot face dese plimbari in parc, in zone impadurite si cu apa au un  nivel al hormonului de stres mult mai scazut decat cei care au acces doar la un peisaj urban. Chiar si la testul privirii de fotografii cu mediu natural si mediu urban, rezultatele au fost aceleasi.

S-a dovedit deasemenea ca posibilitatea de a vedea pe fereastra un peisaj calm si linistit, precum si plimbarile in parc ajuta foarte mult capacitatea de invatare a copiilor, fiind foarte benefice pentru starea lor psihica. Influentele merg pana la imbunatatiri vizibile in dezvoltarea fizica si intelectuala a copiilor.

Dealtfel, locuitul in zone aglomerate si poluate, fara vedere spre spatii naturale si munca sunt considerati factorii cei mai importanti de stres pentru cetateanul urban.

Vesti bune deci atat pentru cei care deja locuiesc intr-un spatiu natural,cat  si pentru cei care vor sa o faca. Profitati de primvara pentru cat mai multe excursii si plimbari,si nu uitati: in complexul rezidential Cosmopolis toate atuurile pentru o viata lipsita de stres sunt intrunite, iar reducerile la garsoniere si apartemente va asteapta.

Completati formularul si poftiti la o vizionare a apartamentelor din Cosmopolis. Va uram zile frumoase, in natura!